سفارش تبلیغ
صبا ویژن

درمان تنبلی تخمدان

سندرم تخمدان پلی کیستیک یا به اصطلاح تنبلی تخمدان یکی از شایع ترین بیماری ها در بین زنان و دختران نوجوان (PCO) است.

تنبلی تخمدان یک بیماری ژنتیکی است. در چرخه تخمک گذاری هر ماه حدود 5-6 فولیکول شروع به رشد می کند و در نهایت یکی از آنها رشد می کند و آن فولیکول بزرگ شده عوامل بازدارنده را به بقیه فولیکول ها و سایر فولیکول های ریز دیگری که در اطراف آن در گردش هستند می فرستد. آنها در حال رشد، تخریب و کوچک نگه داشتن آنها هستند.

 

درمان تنبلی تخمدان

در افراد مبتلا به بیماری تخمدان پلی کیستیک، فولیکول های بزرگ شده به هر دلیلی نمی توانند به درستی عمل کنند و نمی توانند به خوبی تخمک گذاری کنند و همچنین نمی توانند عوامل بازدارنده را به خوبی برای فولیکول های اطراف القا کنند. و از رشد آنها جلوگیری کنید.

در نتیجه هر ماه چندین فولیکول به نصف رشد می کنند و رشد می کنند و این نوع فولیکول ها به خوبی تخمک گذاری نمی کنند و به طور کامل نمی میرند. از این رو، برای سال‌ها در هر ماه، چند فولیکول ریز روی سطح تخمدان باقی می‌مانند که بزرگ‌تر از حد طبیعی هستند. در این زمان، سطح پوسته تخمدان یا قشر تخمدان با فولیکول های ریز پر می شود.

.

 

هنگامی که فردی مبتلا به بیماری تخمدان پلی کیستیک است، اسکن اولتراسوند از سطح تخمدان یک شکل گردنبند از فولیکول های ریز را در اطراف او نشان می دهد، به همین دلیل است که این بیماری تخمدان پلی کیستیک نامیده می شود (هر تخمدان دارای 12 یا بیشتر فولیکول 2-9 میلی متری است).

 

علائم بالینی تخمدان پلی کیستیک

به طور معمول، زنانی که به این بیماری مبتلا نیستند و سالم هستند، مقداری هورمون مردانه در خونشان وجود دارد، اما این میزان بسیار کمتر از مردان است. حال در مواردی که تنبلی تخمدان رخ می دهد سطح این هورمون از حد طبیعی بالاتر می رود حتی اگر کمتر از آقایان باشد اما برای خانم ها زیاد است و علائم خود را نشان می دهد که عبارتند از:

  • افزایش تدریجی موهای صورت
  • رشد موهای زائد و ضخیم در نواحی پشت لب و چانه (هیرسوتیسم)
  • پرپشت شدن موهای بدن

رشد مو در نواحی خاصی رخ می دهد. مثلاً در چانه، صورت، دور سینه‌ها، ناف و زیر ناف، تحت تأثیر هورمون‌های مردانه، موها ضخیم‌تر و پرپشت‌تر می‌شوند. زنان به دلیل افزایش هورمون های مردانه دچار ریزش مو می شوند. حتی گاهی شبیه مردان می شوند و از طاسی با الگوی مردانه و ریزش مو در ناحیه شقیقه ها و وسط سر رنج می برند. لازم به ذکر است که این موارد در زمان تنبلی تخمک گذاری برای خانم ها رخ می دهد.

هورمون های مردانه نیز باعث چرب شدن پوست، آکنه و آکنه سر سیاه و افزایش وزن می شوند.

مقاومت به انسولین در فرد افزایش می یابد و باعث می شود فرد به دیابت مبتلا شود. همچنین باعث افزایش چربی خون می شود.

در نهایت به دلیل اینکه تخمک گذاری به درستی انجام نمی شود و بسته به شدت بیماری ممکن است فرد دچار اختلالات باروری یا حتی ناباروری شود و برای بارداری نیاز به درمان داشته باشد.

چون تخمدان های خوب آزاد نمی شوند، سیکل های قاعدگی نامنظم می شوند و فاصله بین دوره های قاعدگی طولانی است و در برخی موارد در صورت عدم مصرف دارو ممکن است فرد حدود 6-7 ماه پریود نشود.

این برای فرد بسیار خطرناک است و به دلیل اینکه تحت تأثیر هورمون آندومتر به داخل رحم نمی افتد. این امر خطر ابتلا به سرطان رحم را در سنین 40 تا 50 سالگی در زنان مبتلا به تنبلی تخمدان و سیکل های قاعدگی نامنظم افزایش داده است.

علائم بالینی تخمدان پلی کیستیک بسته به شدت بیماری از خفیف تا شدید متغیر است. بنابراین انتظار نداشته باشید که همه علائم در یک فرد ظاهر شود، بسته به فعالیت تخمدان ها، علائم بیماری متفاوت است. گرفتن شرح حال از وضعیت فرد به تشخیص بیماری کمک می کند.

درمان تنبلی تخمدان

تنبلی تخمدان درمان قطعی ندارد. از آنجایی که این بیماری از نظر ژنتیکی اصلاح شده است، نمی توان ژن تخمدان را تغییر داد تا مانند یک تخمدان سالم شروع به تخمک گذاری و تخمک گذاری کند. اما درمان علامتی است یعنی درمان با تشخیص فرد انجام می شود.

اگر فردی در چرخه قاعدگی مشکل داشته باشد، می توان دارو تجویز کرد. اگر فردی مشکل ریزش مو (هیرسوتیسم) داشته باشد، مصرف داروهای ضد هورمون مردانه می تواند به بهبودی بیمار کمک کند. اما اگر بیمار مشکلات ناباروری داشته باشد، درمان ناباروری شروع می شود و تخمک گذاری برای بارور شدن تخمک تحریک می شود.

اولین و مهمترین قدم در درمان این است که سبک زندگی، ورزش و رژیم غذایی خود را تغییر دهید و حتما به این افراد بگویید که این بیماری تا آخر عمر با شما خواهد بود، اما شدت بیماری متفاوت است و نمی تواند به طور کامل باشد. درمان شد. به همه این افراد توصیه می شود که سبک زندگی خود را تغییر دهند.

دریافت تغذیه مناسب از طریق رژیم غذایی و ورزش می تواند تاثیر قابل توجهی بر سلامت شما داشته باشد. زیرا ورزش باعث چاقی و اضافه وزن نمی شود. افراد مبتلا به PCO باید از مصرف غذاهای شیرین پرهیز کنند تا به دیابت مبتلا نشوند که همه اینها می تواند عملکرد تخمدان را تا حد زیادی بهبود بخشد.

بنابراین سبک زندگی برای این بیماران بسیار مهم است و به این بیماران توصیه می شود در سنین پایین ازدواج کرده و هر چه زودتر باردار شوند و این افراد نباید زمان بارداری را به تاخیر بیندازند زیرا زمینه تنبلی تخمدان در آن وجود دارد. از آنجایی که این بارداری ها به تاخیر می افتد، احتمال بروز مشکلات بارداری در آنها بیشتر می شود.

افراد مبتلا به تنبلی تخمدان باید تحت نظر باشند و با پزشک خود در ارتباط باشند و نباید از پزشک خود انتظار معجزه داشته باشند. تحت نظر متخصص باشید و در درمان خود صبور باشید و مدام به فکر تغییر درمان خود نباشید.

بسیاری از افرادی که دچار مشکل خفیف تنبلی تخمدان هستند، هنگام تغییر سبک زندگی، اجتناب از استرس محیطی، داشتن رژیم غذایی مناسب و ادامه ورزش، نیاز به مصرف داروهای هورمونی دارند. برخی از این افراد حتی ممکن است بدون درمان تحت نظر قرار گیرند و پس از بازگشت از نظر علائم تحت درمان قرار گیرند.